Bouwmaterialen  |   Hallenbouw  |  Renovatie

DIRECT ADVIES? Neem contact op

Contact | Over Ons

Vurenhout, multifunctioneel en toch voordelig

Noord- en Midden-Europees vurenhout

Vurenhout is de meest gebruikte houtsoort in Nederland en is afkomstig van een spar, namelijk de Picea Albies oftewel de fijnspar. Het vurenhout dat je in Nederland tegenkomt is veelal afkomstig vanuit Noord- en Midden-Europa. Alhoewel het hout allemaal afkomstig is van de fijnspar zijn er toch een aantal verschillen. Zo is er een verschil in klimaat tussen Noord- en Midden-Europa. Het koudere klimaat in Noord-Europa zorgt ervoor dat een boom minder snel groeit en hierdoor staan de jaarringen dichter op elkaar. Dit zorgt ervoor dat het hout harder is dan een boom uit het midden van Europa, maar zorgt er ook voor dat het hout kostbaarder is dan het hout uit Midden-Europa. Ook zit er een verschil in verwerking van het hout. Zo wordt het hout uit Midden-Europa nat verwerkt, dit wil zeggen dat de bomen direct vanuit de bossen naar de zagerijen gaan en hier direct verwerkt en verzaagd worden waardoor de productiekosten laag blijven. Het hout dat afkomstig is uit Noord-Europa wordt daarentegen eerst opgeslagen en gedroogd alvorens het verwerkt wordt, ook dit maakt dat het hout uit Noord-Europa kostbaarder is.

Verantwoord bosbeheer

Het gebruik van hout in een nieuw te bouwen woning, loods of schuur is een zeer duurzame en verantwoorde manier van bouwen. Door gebruik te maken van houtskeletbouw in de bouwfase van nieuwbouwprojecten, leidt dit tot een besparing van 24% CO² uitstoot. Diverse keurmerken waaronder FSC en PEFC zorgen ervoor dat bosbouwbedrijven verantwoord omgaan met de natuur en voorkomen ontbossing. Dit houdt onder meer in dat er rekening wordt gehouden met de biodiversiteit, de dieren die in het bos leven en met de mensen die afhankelijk zijn van het bos. Eén van de voorwaarden die gesteld wordt is dat er niet meer bomen gekapt mogen worden dan dat er bomen bijgroeien, waardoor de bossen en leefgebieden blijven bestaan.

Verduurzamen

Vurenhout valt standaard in duurzaamheidsklasse 4, dit wil zeggen dat het hout weinig duurzaam is en dat het hout ongeveer 5 tot 10 jaar meegaat als het in direct contact komt met de grond. Dit maakt het hout onbehandeld minder geschikt voor gebruik buitenshuis. Om het hout toch buiten te kunnen gebruiken is hiervoor een oplossing bedacht, namelijk het verduurzamen van hout. Doordat vurenhout zacht is, leent deze houtsoort zich hier uitstekend voor. Een goed beproefde methode is het hout verduurzamen met Celfixzouten. De Celfixzouten worden onder vacuümdruk geïmpregneerd, dit zorgt ervoor dat het middel tot diep in het hout doordringt en het hout dus beter beschermd wordt dan bij andere manieren van impregneren. Doordat het vurenhout uit Midden-Europa nog nat is, dit ten opzichte van Noord-Europees vurenhout, is dit hout het meest geschikt om te impregneren. Het hout staat dan als het ware nog open, waardoor het impregneermiddel nog verder naar binnen kan trekken en het hout dus nog dieper en beter beschermd wordt. Door het verduurzamen van vurenhout, verandert de duurzaamheidsklasse van klasse 4 naar duurzaamheidsklasse 2. Dit wil zeggen dat het hout in plaats van 5 tot 10 jaar nu 15 tot 25 jaar mee gaat als het in direct contact komt met de grond. Andere houtsoorten in deze duurzaamheidsklasse zijn onder andere bankirai, eiken en kastanje.

Breed toepasbaar

Vurenhout wordt voor veel toepassingen gebruikt. Zo wordt het in de bouw vaak gebruikt als constructief hout, zoals gordingen en regels. Hout dat hiervoor in aanmerking wil komen, dient te voldoen aan een aantal normen en krijgen na controle van deze normen een sterkteklasse toegewezen. In Nederland is dit vaak klasse C18 of C24. Ook wordt vurenhout veel binnenshuis gebruikt als kozijnhout of voor meubels. Buitenshuis wordt vurenhout veel gebruikt als gevelbekleding, rabatplank en voor tuinmeubels.