Bouwmaterialen  |   Hallenbouw  |  Renovatie

DIRECT ADVIES? Neem contact op

Contact | Over Ons

Golfplaten, vezelcement, staal of toch kunststof?

Waar golfplaten van oorsprong veelal werden toegepast op loodsen, stallen en schuren komt u ze tegenwoordig steeds vaker tegen op andere gebouwen zoals tuinhuizen, bedrijfspanden en zelfs kantoren. Een reden hiervoor is dat architecten de vloeiende vormgeving van een golfplaat meer zijn gaan waarderen. Ook de veelzijdigheid in materialen zoals vezelcement, staal, kunststof of een geïsoleerde variant in de vorm van een sandwichpaneel maken het product voor veel doeleinden toepasbaar.

Vezelcement golfplaten

Door de diverse voordelen ten opzichte van andere materialen, is de vezelcement golfplaat met recht één van de meest gebruikte golfplaten. Zo zijn vezelcement platen vochtregulerend. Vochtregulerend wil zeggen dat de platen waterdicht zijn, maar toch damp-open waardoor condensvorming op de platen wordt voorkomen. Ook het geluiddempend vermogen van vezelcement is een groot voordeel, hierdoor wordt het lawaai bij hagel en regenval sterk gereduceerd. Verder zijn de platen onderhoudsarm en hebben ze een goede brandwerendheid.

Wat is vezelcement eigenlijk?

Vezelcement golfplaten worden vervaardigd uit PVA kunststof vezels die gebonden worden door cement. Door gebruik te maken van kunststof vezels verkrijgt de plaat zijn sterkte. Voorheen werd in plaats van deze kunststof vezels asbest gebruikt, echter is asbest tegenwoordig vanwege diverse gezondheidsklachten verboden. Om bij de montage van de platen het doorvallen te reduceren worden de golfplaten in het midden voorzien van polypropyleen veiligheidstrips.

Stalen golfplaten

Door de vele voordelen van een stalen golfplaat wint deze steeds meer aan populariteit en wordt de plaat steeds vaker toegepast. Doordat stalen golfplaten in een breed scala aan kleuren en profileringen leverbaar zijn is de toepasbaarheid van het product vele malen groter dan bijvoorbeeld een vezelcement golfplaat. Ook het lichte gewicht en de variabele lengte maken dat het product snel en eenvoudig te monteren is, waardoor u in een korte tijd meer bedekking kunt aanbrengen. Al deze voordelen zorgen ervoor dat een dak- of wandbedekking van stalen golfplaten een voordelig alternatief is.

Condensvorming tegengaan

Bij het gebruik van stalen golfplaten is er kans op condensvorming aan de binnenzijde van de plaat. Om deze condensvorming tegen te gaan kan er gekozen worden voor een anti-condensvilt. Dit vilt neemt het vocht op en zorgt ervoor dat de plaat niet drupt. Een bijkomend voordeel van het gebruik van anti-condensvilt is dat geluid van hagel en regenval gereduceerd wordt.

Golf sandwichpanelen

Doordat de stalen golfplaat steeds populairder wordt en steeds vaker op gebouwen wordt toegepast zijn er tegenwoordig geïsoleerde stalen golfplaten beschikbaar, ook wel sandwichpanelen genoemd. De naam sandwichpaneel dankt het paneel aan de opbouw. Het paneel is aan de buitenzijde voorzien van een stalen profielplaat, op de profielplaat is aan de binnenzijde isolatie aangebracht, waarop dan weer een afdekplaat (binnenplaat) wordt bevestigd. Dezelfde opbouw dus als bij een sandwich. De isolatiewaarde van het sandwichpaneel wordt bepaald door het soort isolatiemateriaal en de dikte van het paneel.

Kunststof golfplaten

Kunststof golfplaten worden veelal gebruikt als lichtplaat en worden dan ook vaak doorzichtige golfplaten of lichtdoorlatende golfplaten genoemd. Kunststof golfplaten zijn in diverse materialen leverbaar met ieder zijn eigen voor- en nadelen. De goedkoopste variant hierin is de polylux (polyester) uitvoering. Een polyester golfplaat is opgebouwd uit verlijmde polyester vezels. Deze vezels zorgen ervoor dat een polyester lichtplaat niet uitzet en krimpt, wat de plaat sterk maakt. Echter maakt het gebruik van deze vezels de golfplaat minder transparant en krijgt de plaat een geel/witte kleur. De lichtdoorlatendheid van een polyester plaat is ongeveer 75%.

Twee uitvoeringen polycarbonaat lichtplaten

Het andere materiaal dat veelal gebruikt wordt is polycarbonaat. Polycarbonaat platen zijn sterker dan platen van polyester en zijn daardoor goed bestand tegen een stevige hagelbui. Andere voordelen zijn dat de platen een hoge lichtdoorlatendheid en een heldere kleur hebben. In het polycarbonaat onderscheiden wij twee uitvoeringen. Enkelwandige polycarbonaat lichtplaten zijn transparant en hebben een lichtdoorlatendheid tot maar liefst 88%. Deze platen worden veelal toegepast op niet geïsoleerde gebouwen en ruimtes. De driewandige polycarbonaat lichtplaten zijn minder transparant dan enkelwandige lichtplaten, hebben een lichtdoorlatendheid tot circa 80% en zijn helder van kleur. Door de opbouw van de driewandige polycarbonaat platen ontstaat er een luchtspouw. Deze luchtspouw zorgt voor warmte-isolatie en maakt de plaat ideaal voor geïsoleerde gebouwen en ruimtes. Ook een voordeel van de driewandige polycarbonaat plaat is dat deze dezelfde dikte heeft als een vezelcement golfplaat. Dit maakt het verwerken van de plaat een stuk eenvoudiger, aangezien je geen hoogteverschillen hoeft op te vullen.