Hieronder een update van de huidige stand van zaken rondom asbest.
Wat is asbest?
Asbest is een natuurproduct dat als delfstof nog steeds wordt gewonnen in asbestmijnen in o.a. Rusland, Kazachstan, China en Brazilië. In het verleden werd asbest ook gewonnen in Europa, Canada, Afrika en Australië.
Asbest is een mineraal met een vezelstructuur. Asbest wordt in twee hoofdsoorten opgedeeld, namelijk witte asbest met gekrulde vezels en blauwe / bruine / gele / grijze / groene asbest met rechte vezels. Onder een microscoop is dit duidelijk zichtbaar.
Gezondheidsgevaar van asbest
Door het inademen van losse asbestvezels kan na lange tijd longkanker, longvlies- of buikvlieskanker ontstaan. Asbest is alleen schadelijk als je losse vezels inademt en hoe meer vezels je inademt tijdens je leven, hoe groter de kans op het krijgen van kanker door asbest.
Asbest is in het verleden als grondstof veel gebruikt in de bouw. In Nederland is witte asbest verreweg het meeste toegepast. Beide soorten kunnen kanker veroorzaken, echter omdat witte asbest zich door zijn gekrulde vezelstructuur eenvoudig hecht is het vaak goed vermengd in andere grondstoffen zoals cement en dus opgesloten in het product. Het gevaar ontstaat wanneer de losse vezels vrij komen door het bewerken van het product zoals boren of zagen, bij brand of bij verwering door wind of regen.
Is asbest verwijderen verplicht?
Omdat asbest dus gevaarlijk kan zijn voor de gezondheid mag het niet meer worden toegepast in Nederland sinds 1993 en in de gehele EU sinds 2005. Daarbovenop wilde de Nederlandse regering asbestdaken verbieden per 31 december 2024. Echter begin juni 2019 heeft de Eerste Kamer het betreffende wetsvoorstel weggestemd omdat er twijfels waren over de haalbaarheid, betaalbaarheid, proportionaliteit en handhaafbaarheid. Op dit moment is het niet duidelijk of en wanneer nieuwe regelgeving komt voor het verwijderen van asbestdaken. Het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat beraadt zich momenteel hierop.
Verandering in de markt door weggestemde regelgeving
In voorgenomen maar wegstemde wetgeving van de Nederlandse regering stond een verbod van asbest dat in contact komt met de buitenlucht. Dit betreft voor het grootste deel asbestdaken, waarvan weer het grootste deel opgemaakt wordt door daken gedekt met asbest golfplaten. Schattingen lopen uit een, maar wij geloven dat er nog circa 60 tot 80 miljoen vierkante meter aan asbestdaken zijn in Nederland. Om al deze asbestdaken verwijderd te hebben per eind 2024 lag er een enorme opgave bij de asbestsaneerders van Nederland.
De vraag uit de markt was groot, en de capaciteit beperkt. Deze capaciteit kan ook niet eenvoudig worden opgeschroefd gelet op het gebrek aan personeel en gezien de zeer uitgebreide en zware regelgeving en certificering rondom het saneren van asbest. Veel vraag en weinig aanbod zorgde voor hoge kosten voor opdrachtgevers. Door het wegvallen van het verbod is de vraag uit de markt ook afgenomen en zijn de prijzen aanzienlijk gedaald. Onze inschatting is dat saneren nu 10 tot 20% voordeliger is geworden. We merken echter ook dat er saneerders zijn die (gaan) stoppen. Mocht er in de toekomst een nieuw verbod komen dan zal de schaarste alleen maar groter zijn.
Verzekeren bij asbestdaken
Ondanks het verwerpen van de regelgeving door de Eerst Kamer zijn er op het gebied van asbest in verzekeringsland wel degelijk maatregelen doorgevoerd. Uit navraag door ons bij Achmea, waaronder ook Interpolis, Centraal Beheer, FBTO en Avero Achmea vallen, blijkt dat de acceptatierichtlijnen voor het afsluiten van nieuwe verzekeringen ten behoeve van gebouwen met asbestdaken en/of asbestgevels verscherpt zijn. Voor locaties met meer dan 500m2 aan asbest kan geen nieuwe brandverzekering of milieuschadeverzekering worden afgesloten. Voor locaties met meer dan 50m2 aan asbest is het niet meer mogelijk om een hageldekking af te sluiten, en is een stormdekking alleen mogelijk als het dak binnen 2 jaar gesaneerd wordt. Dit is niet van toepassing als verzekeringsnemer in een huurpand gevestigd is en alleen verzekering voor de inventaris en bedrijfsschade aanvraagt.
Heeft u echter al een verzekering, dan is het zo dat bij asbest slechts een fractie van de schade aan het dak of wand wordt vergoed. Dit verschilt per verzekeraar, maar bij Achmea kan algemeen gesteld worden dat bij schade in 2020 slechts 15% van de kosten van nieuwe dakbedekking of wandbekleding van dezelfde soort worden vergoed. Dit percentage loopt ook nog af, naar 10% in 2021 en 5% in 2022. Bij asbestvrije daken en wanden wordt normaal gesproken volledig vergoed. Daarnaast is het ook nog zo dat de opruimingskosten na brand van vervuiling van de grond en gebouwen, zowel op eigen locatie en/of bij derden vaak niet of beperkt gedekt is.
Moet ik nu mijn asbest dak vervangen?
Op dit moment is er geen harde verplichting om asbestdaken te laten verwijderen of vervangen. Je kunt er uiteraard wel voor kiezen om het nu te doen, en dit biedt de volgende voordelen:
– wegnemen gezondheidsrisico
– versleten dak moet uiteindelijk toch vervangen worden met of zonder nieuwe regelgeving of een eventueel verbod
– vrijgekomen capaciteit bij saneerders zorgt voor scherpere prijzen
– het kunnen afsluiten van een nieuwe brand, milieuschade, hagel of storm verzekering
– voorkomen van verlies van dekking bij een bestaande verzekering
– voorkomen van opruimingskosten na brand
Renoveren met Huisman
Mocht je overwegen om je asbest dak of gevel te laten renoveren dan zijn we je graag van dienst. We kunnen de complete renovatie voor je verzorgen, van asbest inventarisatie tot sanering tot montage van een nieuw dak of nieuwe gevel. Daarnaast kan je bij ons natuurlijk ook terecht voor de losse bouwmaterialen zoals golfplaten en sandwichpanelen.
Je bent van harte welkom om onze renovatie referentieprojecten te bekijken met voor en na foto’s. Ook kan je meteen online een offerte aanvragen of ons bellen op 0492 361880, we staan je graag vrijblijvend te woord!